Kezdőlap » Hírek

Gyanús felpuffadás a magyar állam becsődölt bankjánál

2014.12.08 09:49

Sűrűre sikerült az év vége az Országos Betétbiztosítási Alapnál (OBA): egy bank, egy hitelszövetkezet és egy takarékszövetkezet is becsődölt, a betéteseket kártalanítani kell, az alap vagyona várhatóan el is fogy. Visszaélések és jogszabálysértések tömkelege juttatta csődbe a 49%-ban állami tulajdonban lévő, Töröcskei István nevével fémjelzett Széchenyi Bankot, amelynél ma megkezdi a betétek kártalanítását az OBA. Az adatok arról árulkodnak, hogy a Széchenyi Bank épp az MNB növekedési hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegűre. A csődöt azonban valószínűleg nem egyszerűen a gyors növekedés idézte elő.

Érdekes adatok a Széchenyi Banknál

A 2011-es 4,9 milliárd forintról 2012 végére 12,0 milliárdra, 2013 végére pedig már 31,7 milliárdra nőtt a Széchenyi Bank hitelállománya, ahogy a lenti ábra mutatja. A mérlegfőösszeg átlépte az 50 milliárd forintot. Úgy tudjuk, 2014 során már nem nőtt tovább a hitelállomány. A korábbi szokatlanul dinamikus növekedésben információnk szerint éppen annak az MNB-nek a Növekedési Hitelprogramja játszott nagy szerepet, amely most felügyeletként visszavonta a bank engedélyét.

Gyanús felpuffadás a magyar állam becsődölt bankjánál


Úgy tudjuk, a Növekedési Hitelprogram keretében több mint 12 milliárd forintot helyezett ki a Széchenyi Bank, így jelenlegi hitelállományának csaknem a felét ez a speciális hitelkonstrukció adja. Nem tudni, tártak-e fel ezzel kapcsolatban is visszaéléseket a banknál a felügyelet emberei, az MNB pénteki közleményéből mindenesetre kiderül:2014.12.05 18:00 Vége a Széchenyi Banknak

A Széchenyi Bank tavaly 1,3 milliárd forintos hitelezési veszteségek mellett 2,0 milliárd forintos adózás utáni veszteséggel működött. A bank a tőkehelyzetének rendezésére év eleje óta nem talált megoldást, a fentiek alapján azonban nem egyszerűen a gyors növekedés juttatta csődbe, hanem visszaéléseket és jogszabálysértéseket is feltártak a banknál.

2014.08.22 08:57 A Széchenyi Bank jövője forog kockán

Betétállománya jelenleg közel 25 milliárd forint lehet, az ügyfelek kártalanítását ma az Országos Betétbiztosítási Alap meg is kezdi. Úgy tudjuk, a betétek közel kétharmada lakossági.

2014.12.05 21:00 Megszólalt az OBA a Széchenyi Bank ügyében

Nem ez az egyetlen csőd most

Nem a Széchenyi Bank az egyetlen csődbe menő hitelintézet manapság. December 5-én megkezdte és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Széchenyi István Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítását is. A hitelszövetkezet ügyfelei egyenként maximum 100 ezer eurónak megfelelő, maximálisan 30 688 000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó - közölte az OBA. Hasonló szabályok vonatkoznak egyébként mindegyik hitelintézet ügyfeleire. Becsődölt a Tisza Takarékszövetkezet is, amely a takarékszövetkezeti szektor átalakulása során az utolsó takarékszövetkezetként dobta be a törölközőt. Mivel a napokban teljessé vált a takarékok kockázatközössége, hasonlóra a jövőben már nem kell számítani. Érdekes adalék egyébként, hogy legutóbbi éves beszámolóját sem a Széchenyi Hitelszövetkezet, sem a Tisza Takarékszövetkezet nem tette közzé, így a betétállomány tavaly év végi összege sem ismert.

2014.12.05 16:45 Készülődik az újabb takarékszövetkezeti csőd (2.)

Pikáns részletek

Számos további érdekesség fűszerezi egyébként a "Széchenyiek" sztoriját:
2014.11.07 15:08 Baljós MNB-bejelentések - Töröcskeiék adták, Töröcskeiék elveszik?

Gyanús felpuffadás a magyar állam becsődölt bankjánál


Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója, a Széchenyi Hitelszövetkezet elnöke